Market işçisi kobay değildir

İnsanların temel ihtiyacı olan gıdanın dağıtımı sağlayan market işçileri, toplu çalışma alanlarından sadece biri. Bu işletmelerde sağlık ve güvenlik uygulamalarının üst düzeyde olması tüm toplum için bir zorunluluk.

Ancak normal zamanlarda dahi gıda, işyeri, çevre  güvenliği kurallarına dahi sınırlı düzeyde uyulurken, salgın tehdidin görüldüğü anlarda bu kurallar hiçe sayılıyor. 

Büyük market zincirleri birbiri ardına "müşteri güvenliği" için işçilerin en temel sağlık ve güvenlik önlemleri yasaklanıyor. Bu durum asla kabul edilemez. Market işçileri patronların kâr hırsının kurbanı olamaz. 

Bu fırsatçılığa izin verilmesi toplum sağlığını ve güvenliğini tehdit etmektedir. 

Güvenli ve sağlıklı çalışmak yasal ve insani bir zorunluluktur. 

Güvenli bir çalışma ortamı sağlamanın görevi kanunlar tarafından işverene verilmiştir. Bu noktada;

i) Tüm çalışanlara kişisel koruyucu donanım temin edilmelidir. Kasa, depo, temizlik işlerinde çalışanların maske ve eldivenle çalışması yasaklanamaz. 

ii) Gıda işlemenin olduğu reyonlarda çalışan personelin işlemler esnasında, işe uygun eldiven ve koruyucu donanım ile çalışması bir zorunluluktur. Bunun sağlanması patronların görevidir. 

iii) Sağlık ve güvenlik önlemlerinde toplu korunma esastır. Bu nedenle, işyerlerinin havalandırma şartları iyileştirmelidir. Havalandırmanın mekanik bir biçimde gerçekleştiği işyerlerinde havalandırmaların temizliğinin periyodik bir biçimde kontrol edilmesi sağlanmalıdır. 

iv) Tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulları etkin hale getirilmeli ve sağlık protokolleri "çok tehlikeli sınıfta" bulunan işyerleriyle aynı şekilde değerlendirilmelidir. 

Bu şartların gerçekleşmediği işyerleri toplum sağlığını ve işçi güvenliğini tehdit etmektedir. Bu durumda işçilerin çalışmaya zorlanması yasal ve meşru değildir. Market ve perakende sektöründe çalışanlar, bu şartların sağlanması için işyerlerinde harekete geçerek kendi örgütlülüklerini sağlamalıdır. ;

Sınıf Tavrı tüm işçileri bu konuda harekete geçmeye çağırır. Alo İşçi Dayanışma Hattı, işçilerin söz konusu talepleri için görev başındadır. 

Alo İşçi Dayanışma Hattı için 0850 255 0710 hattını arayabilir ya da http://dayanismahatti.siniftavri.org/  sitesinden ulaşabilir. 

Sınıf Tavrı